Van 't Harde Pad Weimaraners

Maddy en Blaine

 

Blaine van 't Harde Pad

Blaine is 1 november 2015 geboren in huize Timmers. Ons eigen gefokte teefje en dochter van AALTO Just Weimaraner en Dreamtime Hunter's Elin's Escape. Blaine was het eerst teefje dat geboren werd, na haar broer die als eerste pup ter wereld kwam. Zij kreeg het roze bandje. Het was een vrij makkelijke geboorte, zeker na haar broer Mylo en Maddy deed vrijwel alles zelf. Blaine groeide goed op, ze kwam goed aan en viel op door haar mooie lichte kleur. 

Ontwikkeling

Blaine was iets steviger dan haar andere twee zusjes, vooral qua bone. Echt heel erg opvallen deed ze niet in het nest, ze sprong er niet uit. Nola was een ondernemend pupje, als het deurtje van de ren open stond was zij er al uit en liep door de kamer. Suzy moest wat meer aangemoedigd worden en Blaine zat er tussen in.

Uiterlijk

Met 6 weken ben ik het uiterlijk goed gaan bestuderen, dit is dé tijd, op deze leeftijd is alles in verhouding. Bij Blaine was alles net iets beter vond ik. Wat beter gehoekt voor en achter, de buiklijn liep iets meer door, mooie borstkas, mooi hoofd, mooie kleur en staartaanzet. 

Naam

Wanneer de puppen 6 weken oud zijn komt de chipper langs en moeten de officiële namen opgegeven worden die op het stamboom komen te staan. De naam is uniek en gekoppeld aan een pup, b.v. meneer Rood krijgt chipnr: 45678 en naam Bevan van 't Harde Pad. De 7 stamboomnamen heb ik van te voren aan een pup toebedeeld, behalve voor mevrouw Oranje en Roze. Eén van de stamboomnamen voor de teven is Blaine, ik vond dit ook een hele leuke en apparte naam om als roepnaam voor ons teefje te gebruiken. Maar dan moet ik nu wel kiezen, wordt het Roze of Oranje? Wie gaat Blaine heten en wordt tevens ons pupje.  Het wordt Roze, zij gaat Blaine heten. 

Niet te moeilijk

Wat is er nu simpeler wanneer de roepnaam en stamboomnaam hetzelfde zijn, tegenwoordig worden de stamboomnamen steeds langer en ingewikelder, ik ben daar niet zo van. Maar ik vind het wel leuk als de naam bijna niet gebruikt wordt of een beetje apart is. De naam Blaine heb ik nog nooit gehoord en het is weer zo'n naam wat voor een jongen en een meisje kan, net als destijds bij Darcy. June had ik nog nooit als hondennaam gehoord, in ieder geval niet in het Weimaraner wereldje, en Darcy ook niet. Nu wel trouwens..... Maddy (Maddison) is niet zo apart, maar heb ik ook nog nooit gehoord. Blaine is een Schotse naam, alle namen van de pups zijn Schots.

In den beginne

Alle pups gingen met 7 weken weg en Blaine bleef achter, het makkelijke is wel dat ze niet meer hoeft te wennen aan ons en de andere honden en de honden niet aan haar. June kon wel streng zijn en ze heeft best wel eens een snauw gehad, zelfs een kleine verwonding. Dat hield ik wel altijd in de gaten, bij Maddy mocht Blaine alles en dat is nu nog zo. Blaine was wel een heel druk pupje en ze sliep weinig, ze was zo'n pupje die je echt in de bench moest doen om te laten slapen. Blaine is heel aanhankelijk, ze wil het liefst altijd bij je zijn. Dit kan niet altijd en dat laat ze blijken door te piepen. Ze heeft deze trekjes nog steeds, tuurlijk mogen we wel weg, maar als ze merkt dat het bijna tijd is om uit te gaan, dan gaat ze piepen. Niet fijn dit gedrag, ik heb dit meegemaakt met onze eerste reu, maar verder niet meer. Dat drukke heeft ze nog, tijdens het uitlaten is ze helemaal dol. In de auto heeft ze in het beginook flink gepiept in de bench. Ik heb volgehouden om niets te zeggen en na twee weken ging het goed.

Opgroeien

Blaine heeft geen problemen gehad, ze at goed, ontlasting was goed, geen rare dingen of ziektes. Ik denk dat ik buiten de entingen 1 x naar de dierenarts ben geweest, maar toen was ze bijna een jaar. Geen groeipijnen, ze groeide gelijkmatig, maar ze bleef groeien en hard ook. Het werd al snel duidelijk dat het geen kleine hond zou worden. Terwijl haar zusjes normaal van hoogte zijn, eerder wat aan de kleine kant. Maar ja dat weet je niet hè van te voren. Blaine was heel onverschrokken, niet bang, open, ging overal op af. Wel merkte ik later dat ze enigszins afstandelijk was voor echt vreemde mensen. Wanneer iemand haar wilde aanhalen deinsde ze wat terug, zeker vanaf de bovenkant van het hoofd. Dit heeft ze nog steeds, terwijl ze ook heel vriendelijk kan zijn en vrijerig. Het kennismaken moet heel rustig en geleidelijk gaan. Blaine was een bijter en een springkanon, dat laatste is ze nog steeds helaas. Er zit geen kwaad in bij haar, buiten haar drukte enz. is ze echt heel lief. Ik heb haar nog nooit horen grommen niet i.v.m. speeltjes, eten, andere honden, niets. Blaffen doet ze ook vrijwel nooit, ja uit baldadigheid wanneer ze aan het klieren is met Maddy. Als verdedigingshond heb je er niets aan, tenminste tot nu toe niet. Met mijn neefjes was ze wel bijterig en wat wild, maar dat ging al snel goed. Lees ook mijn blog, hier staan van dag tot dag verhalen in. Er is zelfs een dagboek van Blaine tijdens haar eerste levensjaar.

Gehoorzaamheid 

Blaine en ik zijn met ongeveer 12 weken met de puppycursus begonnen, zoals gewoonlijk bij KV Rijnland in Leiden, dit was op de dinsdagavond. Ik had het helemaal uitgedokterd, de puppycursus zou net op tijd klaar zijn voordat de jachtcursus begon. Het liep helaas anders. Er zijn veel lessen uitgevallen en die moesten ingehaald worden. Zo liep mijn planning in het honderd en moesten Blaine en ik de laatste puppyles missen. Want de jachtcursus begon bij Rijn en Duin en dat was ook op de dinsdagavond. Normaal ga ik meteen door naar de volgende GG-cursus, laat die nu ook op de dinsdagavond zijn. Ik kon pas weer verder met de GG na de jachtcursus. Gelukkig mocht ik de cursus 'Gehoorzame hond' overslaan en meteen beginnen met Elementaire Gehoorzaamheid A, dit was in augustus 2016. 

Examen EG-A. Blaine en ik zijn meteen doorgegaan met de cursus Elementaire Gehoorzaamheid B op de vrijdagavond, examen EG-B. Na de B komt de C en dit was ook op de vrijdagavond. Het was een groep met Rotweilers en een Kruising. Totaal niet mijn soort mensen en honden zonder al te dédain te klinken. De eerste avond ging heel goed en na afloop kwam de trainer naar me toe en ze vond dat ik makkelijk deze cursus kon overslaan, zeker met mijn ervaring. Ze zou het met de coördinator bespreken en als hij groen licht zou geven kon ik door gaan de cursus Obedience Beginners, voorheen Gedrag en Gehoorzaamheid B. De twijfel sloeg toe, kan Blaine dit niveau wel aan? Ja hoor dat kon ze, tuurlijk moest ze ook nieuwe oefeningen leren, waarvan de één heel goed gaan en de ander duurt langer.

Jacht

Geen puppyjachttraining

Ik besloot de puppy-jachtcursus over te slaan, ik vond - lichtelijk overmoedig - dat ik dat wel zelf kon. Dat moet nu toch kunnen met de derde hond die ik op jachtgebied ga trainen. We trainden simpele oefeningen, apporteer oefeningen, af en toe een sleep, verloren zoek, kennismaken met wild, alles eenvoudig en met veel plezier. Ik liep zelfs al patronen in het veld met Blaine als heel klein pupje. 

Eerste jachttraining

In het voorjaar, meestal begin april, start de KNJV afdeling Rijn en Duin met hun jachttraining. Ze gaan door tot half augustus wanneer het jachtseizoen begint. Ik heb overlegd met de trainers Marcel en Hilda wat zij er van vonden als ik met Blaine zou gaan trainen. Ze was pas 5 maanden, normaal vind ik dit veel te jong, maar als ik mee kon doen op een laag niveau vond ik het wel kunnen. En ik wilde graag training van Hilda. De trainers vonden het een goed idee en april 2016 begonnen Blaine en ik met onze eerste jachttraining. En dat viel niet mee, oh oh wat was ze druk, maar wat groeide ze in de loop van het seizoen. Met van alles maakte ze kennis, heel belangrijk ook met water. Zie verhalen over de trainingen op mijn blog

Wat nu?

Half augustus 2016 was de KNJV-cursus afgelopen en ja waar gaan we nu trainen? Het kon niet bij Hubertus omdat ik op de zondag nog met Maddy trainde. Ik heb nog aan Multidog gedacht, alleen de afstand hield me tegen. Erna, trainer en goeie kennis, vertelde over een jachtclub 'de Ronde Venen'. Ik zocht naar info op internet en wat ik las beviel me. Eerst kreeg ik een proefles, zo kon hij kijken of en waar Blaine en ik ingedeeld konden worden. Eigenlijk wilde ik wel eens iets heel anders. Ik heb nu 7 jaar bij Hubertus getraind, de trainers, op een aantal na, bevallen me minder en met Maddy ben ik niet verder dan de KNJV gekomen en lijnen lopen ging steeds slechter. Ik besloot om bij Hond en Taal in de Ronde Venen te trainen. 

Goede opbouw

We beginnen laag, rustig en met een goede opbouw. De oefeningen zijn goed uitgedacht, ze zijn leuk, afwisselend en uitdagend. Blaine vindt het ook geweldig. We starten met 3 Staande honden en met een paar train ik nog steeds. Het enige nadeel is dat er wat weinig met wild wordt getraind. Er zijn winter en voorjaar/zomer cursussen. Blaine en ik vinden het nog steeds geweldig. Zie mijn blog, Winter 2016, zomer 2017, winter 2017/2018 en zomer 2018

Ervaring opdoen

We doen mee met verschillende oefendagen. Twee keer met de oefendag SJP van de Weimaraner Vereniging. De eerste keer ging er veel mis en de tweede keer ging stukken beter. Het konijn blijft een dingetje, ze wil het niet graag afgeven en rent er rondjes mee. Voor Blaine zijn dit soort dagen belangrijk, er staat niets op het spel, Blaine en ik leren ervan, hoe gaat zij met mijn spanning om en ik met haar gekkigheid, hoe presteren we samen onder druk. Verder organiseert mijn jachtclubje een 'onderlinge' wedstrijd in het voorjaar van 2017, het resultaat viel me tegen en ik leerde om veel meer vertrouwen te hebben in Blaine. In september 2017 doen we mee met de officiële SJP wedstrijd bij de Weimaraner Vereniging. Zo jammer met het kort apport met konijn ging het mis. Dus ook geen C-diploma. Zie verslag SJP Weimaraner Vereniging september 2017.

Veldwerk

Show

We beginnen meteen met showen, eerst in de babyklasse en daarna in de puppyklasse. Het gaat meteen goed, ze wordt 3e beste baby van de dag! Alleen is haar ringgedrag vreselijk, springen, gek doen, zucht. Daarna kwam de clubmatch met een Duitse keurmeester en hij zag dat haar gebit een klein beetje tang was. Dat koste ons de eerste plek en een Veel Belovend. Maar gelukkig maakte zusje Suzy het waar en werd eerste met een Veel Belovend. Zo ben ik naar nog een paar shows geweest met als hoogste een Zeer Goed. Zolang in mijn ogen haar voortanden niet beter worden heeft het voor mij geen zin om met Blaine te showen. Het klinkt arrogant maar zo bedoel ik het niet, maar wij gaan voor een Uitmuntend en een eerste plaats met als doel Nederlands Kampioen worden en dat heeft ze in zich. Blaine is een heel mooi hondje, mooi gebouwd en ze loopt prachtig. Wel zijn we drie keer naar José Sales geweest voor ringtraining, het is voor ons bijna 2 uur rijden en dat is lang voor drie kwartier training. Toch was het de moeite waard, we kregen waardevolle tips en dat betaalde zich meteen uit bij de eerst volgende show.Info