Van 't Harde Pad Weimaraners

Maddy en Blaine

 

 

Anlage Prüffung

De anlage Pruffung was in Ungerndorf in Oostenrijk. Het was weer een lange reis. 

We gingen met een klein groepje en logeerden bij de familie Heiss. Een eenvoudig, klein en goed hotelletje. Wat heel leuk was.....Yvonne ging mee! Yvonne reed samen met Joke en Chivvy. Chivvy is het zusje van Darcy en ze is een echte dondersteen!  Wil reed met Darcy, Ella, Liana en Jeska naar Oostenrijk. Het was een geweldige tijd, prachtig weer, op de één of andere manier hebben we hier patent op geloof ik. Spannend was het en het ging eigenlijk best goed allemaal voor Wil en Darcy. Maar toen kwam het onderdeel voorstaan. Dit had Darcy eigenlijk nog niet echt gedaan en we hebben ook niet veel geoefend. Ik heb nog wat plekken gezocht waar fazanten zijn en Wil ook, maar het viel niet mee. Een langhaar voor Darcy werd de auto uitgelaten, het veld ingestuurd en even later stond ze al. Klaar! Wil moest met Darcy veel lopen, ze heeft zelfs nog een patrijs gemist en dat is niet goed. Maar eindelijk stond Darcy voor op fazant.  Na de Anlage Prüffung was er een Zuchtshau op de  binnenplaats van het café, waar de uitslag was. Darcy was wel onder de indruk. Ze werd opgemeten,   grote keurmeester.....  


Een jonge Darcy aan de Donau. We bleven een week in Oostenrijk. Na de proef hebben we heerlijke wandelingen gemaakt. Met Joke en Yvonne. Darcy is hier 7 maanden.

Uitreiking, Wil en Darcy halen diploma op. Ze hebben het prima gedaan. Helaas haalde Chivvy het niet. 

Het was een zware bevalling. Het was warm die dag, echt warm. Maar Darcy bleef doorgaan, niet moe te krijgen.

Helaas had zusje Chivvy wel veel last van de warmte en op een gegeven moment vond voorjaagster Joke het genoeg. Chivy ging niet meer bij Joke weg en was echt uit haar doen. Joke heeft zich toen met Chivy uit de wedstrijd teruggetrokken. Na de wedstrijd reden we weer terug naar het café in Ungerndorf. En op de binnenplaats vond een exterieur keuring plaats, keurmeester was Josef Heges. Het was allemaal heel primitief, maar best leuk. De keurmeester was een grote grove man en Darcy moest niets van hem hebben. Toen merkte ik eigenlijk dat ze zich terugtrok bij "enge" vreemde mensen, dit hadden we daarvoor nooit opgemerkt.

 Jammer want dan hadden we hier meer op in kunnen spelen. Ook werd Darcy met een meetlat opgemeten en daar moest ze ook echt niets van hebben. Hier moest gewoon behoedzaam mee omgegaan worden.  Darcy kreeg een zeer goed voor het exterieur en de vacht. Dit wordt in Oostenrijk en Duitsland ook altijd beoordeeld. Het was een mooie dag en het werd afgesloten met het eerste diploma van Darcy. Velen zouden er nog volgen. We zijn een paar dagen gebleven en Yvonne ontpopte zich als gids en liet ons de mooie plekjes zien in de buurt van Kirchberg am Wagram.  

Feld- und Wasserprüffung

Wil trainde verder met Jur, Joke en nog een aantal. Het trainen ging goed, Darcy had er altijd zin in. Zwemmen ging heel goed. Ook moest er getraind worden voor het stöbbern achter de eend. Want uiteraard wilde Wil mee doen met de Feld- und Wasserprüffung in het najaar. Ook weer in Oostenrijk. Weer 12 uur rijden. De Feld- und Wasserprüffung was deze keer in Bierbaum, niet ver van ons hotel in Kirchberg am Wagram. Lees verder.     

                         


                         Veldwedstrijden

 

Nog te jong voor het zware werk

Omdat Darcy nog erg jong was en te jong om al te trainen voor de VGP besloten we om 2003 vooral te reserveren veldwerk, het trainen daarvoor en het meedoen aan wedstrijden. In het voorjaar trainde Wil met Darcy bij Willem Alsemgeest. Willem geeft altijd de veldwerk-cursussen. Vaak ging Wil op pad met Bertus, hij is een Duistse Staande ruwhaar man, Bertus was nogal geïmponeerd door Darcy en vond het leuk om hun te trainen.

Bij het begin beginnen

In augustus 2003 heeft Darcy de aanlegproef veldwerk van de Weimaraner Vereniging gehaald. In het najaar heeft Wil met Darcy meegedaan met een paar veldwedstrijden, beide bij de Weimaraner Vereniging. De eerste een, jeugdveldwedstrijd, was meteen raak en Darcy haalde de 2e prijs met de kwalificatie Goed. Na door Leo van Gogh overgehaald te zijn, besloot hij ook mee te doen met een open veldwedstrijd, terwijl Darcy nog een jeugdhondje was. Ook dit ging goed en Darcy haalde weer een kwalificatie Goed. Mooi werk. Wil heeft nooit meegedaan bij andere verenigingen, dat is jammer, want zodoende heeft hij toch minder ervaring opgedaan en ik denk dat er meer ingezeten had op de veldwedstrijden.

Succesvol

Maar toch een goed najaarseizoen, knap gedaan. Daarna deed Wil nog af en toe mee met Darcy aan een veldwedstrijd, maar helaas geen resultaat meer. Moet ik er ook bij vermelden, dat Darcy niet meer voor wild is gekomen tijdens die wedstrijden en dan houdt het op. Geen wild, geen kwalificatie. Dat was wel de manke in die tijd, weinig wild. En dan het buitenland, Oostenrijk, daar kan je laten zien wat je als Staande Hond in je mars hebt. Nu heb ik het idee, dat het met de wildstand weer wat beter is.

Voll Gebrauchs Prüffung 

De naam zegt het al, in deze proef zijn alle onderdelen verwerkt die een all round jachthond dient te beheersen. De gehoorzaamheidsvakken, de natuurlijke aanleg, het waterwerk, boswerk, zweetwerk en veldwerk. Geweldig om aan mee te doen, voor hond en baas en helemaal geweldig om het te halen. Darcy deed het super. Zweetwerk ging super, de keurmeester was helemaal lyrisch. En zei: "die letzte war die beste! Een 4, volle bak. Dit zegt toch wel wat over Darcy's prestatie. Veldwerk ging super, allemaal 4'en. Darcy behaalde de VGP met een 2e plaats met 352 punten. Deze VGP, diploma, was speciaal, het was het 80 jubileum van de Oostenrijkse Weimaraner Vereniging. Lees verder.  

Predicaat van Natuurlijke Aanleg

Darcy kreeg dit op de club-match van 2006 uitgereikt met een certificaat en een mooi beeld. Voor het Predicaat van Natuurlijke aanleg moet Darcy hebben  

  • Aanlegproef veldwerk  
  • WSH Appel- en Apportproef
  • WSHSleep- en Zweetproef WSH  

Zweetspoor F

In november 2008 hebben Wil en Darcy een Zweetspoor F gelopen en ook gehaald. Darcy verdiende de 1e prijs met een Goed, ze was zelfs de enige die de proef gehaald heeft die dag! Het gaf nog wel enige hilariteit. Want om met het zweetproef F mee te doen, moet je een KNJV diploma hebben, en die heeft ze niet, of een schottest diploma. Anders mag je niet mee doen. Het is werkelijk een belachelijke regel. Darcy heeft verder alles gehaald, maar mocht niet mee doen, omdat ze geen KNJV diploma heeft. Een VGP diploma is toch wel wat zwaarder lijkt me, en bij veel van deze proeven worden schoten gelost of er wordt getest op schotgevoeligheid, maar nee dit geldt niet.....Afijn, dankzij een tip van Marjolein van Eijck kon Darcy toch nog meedoen met een officieel schottest bij de Beagleclub. We hadden June ook meegenomen en mijn vader vroeg of June ook mee mocht doen. En ja dat mocht. Erg aardig. Het stelde niets voor, voor onze honden en zij hebben dus de proef gehaald. En toen kon ze toch gewoon meedoen met het zweetproef F. Diploma.

                     Behaalde Jachthondenproeven   

  

Jaar

Proef

Land

 Punten

kwalificatie

diploma

2002                      

 Anlage Prüfung           

Oostenrijk

168                          

                                      

ja

2002

Feld- und Wasserprüffung

Oostenrijk

 270 

2e prijs

ja

2003

Aanlegproef Veldwerk WSH

Nederlandja

2003

Jeugd Najaarsveldwedstrijd

Nederland


2e plaats, Goed

ja

2003

Nationale Kampioens Najaarsveldwedstrijd

Nederland


2e plaats Goed

ja

2004

Vollgebrauchs-prüfung

Oostenrijk

352

2e prijs

ja

2005

Vollgebrauchsprüfung 

Oostenrijk

 318


ja

2006

Zweet- en sleepproef WSH

Nederlandja

 2007

Roofwildapporteerproef WSH

Nederlandja

2007

Aanlegproef Verdedigingsdrang: 2

Nederlandja

2008

Schotvastheid

Nederlandja

2008

Zweetspoorproef F

Nederland

74

1e prijs

Goed

ja

2011

Dummy Apport Proef

Nederland

49


ja

2012

Dummy Apport Proef

Nederland

46


ja

                                                     

 Info